top of page

İş Çözümlerimiz

İsrafların Kaldırılması ve Süreç Optimizasyonu
Kurumsal Entegrasyon

Kurumsal Entegrasyon

Kurumsal entegrasyon, bir kuruluşun faaliyetlerini etkileyen tüm iç ve dış faktörlerin birbirleriyle uyum içinde ve farklılıklara rağmen aynı nihai amaç için çalışmalarıyla ilgilidir. Büyük ya da küçük, hiç fark etmez, tüm kuruluşların yönetim tarzı ve sistemleri, organizasyonel yapısı, stratejileri, kurumsal kültürü gibi içsel karakteristikleri vardır. Aynı şekilde, kuruluşun iş modeli, faaliyetlerinin girdi ve çıktıları, ekonomik, politik, teknolojik ve sosyal faktörler, paydaş beklentileri gibi dış karakteristikleri de mevcuttur. Bütün bu faktörlerin arasındaki uyumun seviyesi, şirketin kurumsal entegrasyon düzeyinin ve buna ait olası fırsatların göstergesidir. Entegrasyon seviyesi yüksek olan kuruluşlar bölümler arasında ortak amaçların ve kurumsal stratejilerin gerçekleştirilmesine yönelik yüksek koordinasyon ve ilişki düzeyiyle dikkat çekerler. Genel olarak güçlü ve dikey bir hiyerarşik yapının varlığı kendini hissettirir.

 

Kurumsal enregrasyonun başarısını etkileyen en önemli faktörlerin başında kuruluştaki değişik departmanların organizasyonun faaliyetleriyle ilgili öncelik sıralamaları ve zaman planı algıları gelmektedir. Buna satış bölümündeki bir çalışanın satış gelirlerine odaklanırken, muhasebede çalışan bir kişinin bütün önceliği maliyetlerin azaltılmasına vermesini örnek gösterebiliriz. Oysa her iki bakış açısının da şirketin kârlılığını arttırmasına katkısı olduğu çok açıktır. Benzer bir ikilem zaman kısıtları konusunda da yaşanabilir. Örneğin, bir kuruluştaki Ar-Ge çalışanları bir sorun ya da projeyle ilgili olarak aylar, hatta yıllar bazında konuşabilirken, satış ve satış sonrası destek birimleri çözümlerin veya yeni ürünlerin haftalar, hatta günler bazında müşteriye sunulmasını isteyebilir. Entegrasyondaki başarı, her bir departman ve çalışanın kuruluşun stratejik hedeflerini ve yönünü tam anlamıyla benimsemiş ve gayretini de bu doğrultuda sarfediyor olmasında yatmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da dış faktörlerin kurumsal faaliyetlere etkisidir. Ekonomik durumun, siyasi gelişmelerin, sosyo-kültürel eğilimlerin ve yasal gerekliliklerin özellikle küçük kuruluşlar üzerindeki etkilerini bilmeyenimiz yoktur. Şimdi şöyle düşünün : Plastik sektöründe üretim yapıyorsunuz. Ürettiğiniz ürünler bir çok alanda hayatı kolaylaştırıyor. Hatta tahta veya metal benzerlerine göre daha ucuz bileşenler üretiyorsunuz ancak küçük (?) bir sıkıntınız var; çevrecilerin gittikçe artan baskıları ve bu paralelde de sürekli olarak yeni yayınlanan yönetmelikler çünkü sizden ekolojik olarak çevreye en az zararı verecek ürünler üretmeniz ve satmanız bekleniyor... Diğer taraftan da hissedarların, çalışanların, tedarikçilerin ve müşterilerin sizden bekledikleri var : Kâr, ucuz ürünler, talep arttıkça artan üretim, vb.                                       

İşte bütün bu noktalar göz önüne alındığında, kurumsal entegrasyonun başarılı olması iç ve dış faktörlerin tam anlamıyla uyum içinde çalışabilir olmasına bağlıdır. Böylece görünüşte sınırları kesin kurallarla belirlenmiş gibi görünen kurumsal yapı, rekabette kolaylıkla öne geçer. Pozitif Performans Danışmanlık, başarılı bir şekilde kurumsal entegrasyonun sağlanmasında şirketlerimize destek sağlamaktadır.

bottom of page