top of page

İş Çözümlerimiz

İsrafların Kaldırılması ve Süreç Optimizasyonu

İsrafların Kaldırılması ve Süreç Optimizasyonu

Değer kavramı, Yalın Düşünce’nin yaygınlaşmasıyla yönetim literatürüne girmiş olup, kısaca müşterinin, karşılığında para ödemeye istekli olduğu ürün, faaliyet veya hizmetleri ifade eder. Özetleyecek olursak, bir kuruluşun faaliyet veya ürünlerinin müşteri için değer yaratabilmesi ancak aşağıdaki 3 temel koşulun aynı anda gerçekleşmesine bağlıdır :

• Müşteri, söz konusu ürün, faaliyet veya hizmet için bedelini ödemeye istekli ve razı olmalıdır.

• Herhangi bir faaliyet, kuruluşun sunacağı ürün ya da hizmet son halini almaya doğru ilerlerken, bunların şeklini veya fonksiyonunu müşterinin istediği şekilde dönüştürmeli veya değiştirmelidir.

• Faaliyet veya ürün, ilk seferinde doğru yapılmalı ya da üretilmelidir.

Benzer şekilde, değer yaratan bütün bu faaliyetlerin dışındaki her şey de israf olarak kabul edilir. Katma değerli ve katma değersiz faaliyetlerin/ürünlerin neler olduğu konusunda şöyle bir örnek verelim ve mutfağınızda kullandığınız bulaşık deterjanını ele alalım. Farz edelim ki deterjan üreticisi stok kontrolünü ve yönetimini doğru yürütemediği için tutmak zorunda kaldığı fazla stoğun finansal maliyetini size yansıtmış olsun. Muhtemelen sizin bundan haberiniz bile olmaz. Sonuç olarak şirketin doğru olmayan yönetim politikaları nedeniyle size yansıttığı bu ek maliyetler sizin için hiç bir değer ifade etmediği halde fazla para ödemiş olursunuz. Şimdi de maddi durumunuzun elverdiğini kabul ederek yeni bir akıllı telefonun ülkemizdeki ilk pazara çıkışı için nasıl sabırsızlıkla beklediğinizi düşünün. Telefonu elinize alıncaya kadar adeta onunla yattınız; onunla kalktınız... Neden? Çünkü artık 4K kalitesinde videolar ve fotoğraflar çekebilecek, yarım saatte şarjınızı tamamlayabilecek, neredeyse 24 saate kadar konuşma yapabilecek ve daha pek çok özelliği olan bir cep telefonuna sahip olabileceksiniz... Çok para ödediniz ama “helal olsun; daha fazlasına bile değer” diye düşünüyorsunuz...

Yapılan araştırmaların bize söyledikleri çok şaşırtıcı çünkü tüm süreçlerde şu görülmüş : Bir sürecin bütün adımları için harcanan toplam zamanın sadece %10’u müşteriye değer sağlıyor; yani katma değerli... Bir diğer deyişle, biz ne yaparsak yapalım, normal koşullarda ve ortalama olarak müşteri harcanan bütün çabanın sadece %10’unu dikkate alıyor, buna değer veriyor. Diğer zamanlar ise tam anlamıyla müşteri açısından kayıp zamanlar. Geleneksel yönetim anlayışı, toplam süreç zamanını kısaltabilmek için katma değerli adımların sürelerini azaltmaya odaklanırken – üstelik bunu da yeni makina, ekipman teknolojisi ve bina yatırımlarıyla yapar ve böylece verimliliğin artmasını umar! -, Operasyonel Mükemmellik (özellikle Yalın) yaklaşımı ise daha etkili ve ucuz bir yöntem olarak, tüm süreç zamanının yaklaşık %90'ını oluşturan katma değersiz adımları meydana getiren kök sebepleri ortadan kaldırmayı amaçlar. Pozitif Performans Danışmanlık, diagnostik, israf avcılığı, vb. yöntemlerle yukarıda kısaca değinilen ve müşteri için bir değer yaratmayan tüm adımların belirlenip, bunların ortadan kaldırılması veya en azından azaltılması ve böylece toplam süreç zamanındaki katma değerli adımların oranının arttırılması için kuruluşlara destek vermeye hazırdır.

bottom of page